Beneficiile

lavandei

Florile de lavandă sunt utilizate de cele mai multe ori ca odorizant, dar și împotriva insectelor, în special împotriva moliilor. Dincolo de asta însă, lavanda este o extraordinară plantă medicinală.

Lavanda este folosită în fitoterapie, aceasta având proprietăți calmante, diuretice, antiseptice și cicatrizante. Ba, mai mult, uleiul de lavandă are proprietatea de a normaliza funcţia cardiacă.

Lavanda ajută organismul să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre. Este de un real ajutor pentru relaxare și ajută foarte mult la instalarea somnului. Preparatele pe bază de levănțică sunt indicate în neurastenie, surmenaj, stări de iritabilitate nervoasă, dureri de cap și chiar depresie.

Lavanda ameliorează digestia, elimină flatulența și stimulează secreția biliară. Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm. Renumitul ulei esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă muscular, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină Reduce manifestările stresului.

Lavanda se foloseşte și la baie, în scop terapeutic pentru tratarea problemelor circulatorii. Ameliorează durerile musculare și menstruale. Adaugă câteva picături de ulei de levănțica în crema cu care te dai pentru a scăpa de durerile musculare.

Reduce problemele pielii – Folosește compresii cu apa de lavandă pe zonele afectate și vei observa calmarea lor. Elimină mătreața: -Folosește 20 de picături de ulei esential de lavandă puse în două linguri de ulei de măsline. Încălzește amestecul puțin apoi masează-l ușor pe scalp și pe părul umed. Pune o masca pentru dus și lasă să acționeze o oră. Apoi clătește

Lavanda este folosită atât că plantă de decor în gastronomie, cât și că ingredient principal în șerbeturi sau înghețată. Siropul de lavandă echilibrează glicemia

Grație proprietăților sale de calmare, lavandă poate fi utilizată în tratamentul anxietății și agitației, atâta timp cât nu luați un tratament medicamentos pentru tratarea depresiei sau anxietății. Siropul de lavandă reduce semnificativ migrenele

Există studii care au dovedit faptul că levănțica poate avea efect antifungic, distrugând membrană celulelor fungice.